Cutitul!

Useful tool for smart people!
Dangerous tool for stupid people!
(Keep that in mind!)


vineri, 12 iunie 2009

Cum sa alegi un cutit pentru bushcraft .../ How to pick a buscraft knife...

En: As a general rule big knives and machetes are used in the jungle or rain forest and a knife axe combination in hardwood. This is a traditional way of looking at things and will help you make a decision toward a knife that cuts and carves.
Ro: Ca o regula generala cutitele mari sau macetele sunt folosite in jungla sau in padurea tropicala, cutitele in combinatie cu toporul se folosesc in padurile cu lemn de esenta tare.Acesta este un mod traditional de a privi lucrurile si va va ajuta pentru a lua o decizie despre un cutit care taie si ciopleste.


En: Mora knives have been made in sweden for over a century, the design is basic and simple. They use high quality carbon or stainless steels and heat treat the blades to hold an edge. The knives are easy to sharpen as they have one wide scandinavian bevel that goes right to the cutting edge, this bevel also gives you a lot of control when carving or making feather sticks. Although there are not full tank blades, are very good for the bushcraft begginers.

Ro: Cutitele Mora sunt produse in Suedia de mai bine de un secol, cu un design simplu.
Ei produc cutite de calitate superioara din otel carbon sau otel inoxidabil si calite la cald pentru a tine cat mai mult taisul ascutit. Aceste cutite sunt foarte usor de ascutit pentru ca au taisul intr-o singura treapta, tipul scandinav, care ajuta foarte mult cand cioplim/sculptam sau facem aschii de aprins focul. Cu toate ca lama ne intra in tot manerul este un cutit bun mai ales pentru cei care sunt la inceputurile bushcraft-ului.

En: If you are looking for another types of knifes, or a little more expensive, here are a list of knife Companies: Lapin Puukko (Finland), Roselli(Finland), Fallkniven(Sweden), Helle(Norway), Marttiini(Finland), Eka(Sweden), Linder(Germany)
Ro: Pentru cei care va intereseaza niste cutite mai scumpe sau alte tipuri de cutite ... va puteti orienta spre firme gen Lapin Puukko(Finlanda),Roselli(Finlanda), Fallkniven(Suedia), Helle(Norvegia), Marttiini(Finlanda), Eka(Suedia), Linder(Germania).

En: Either way you have to do serious research before you buy an expensive knife, an important element in buying a knife is 'how it feels in your hand'. If you have a knife store in your town, i recomand to spend a lot of time there before maiking the decison(this is offcourse for thought who want to use the knife :))))
Ro: Oricum trebuie sa va documentati foarte bine daca vreti sa cheltuiti multi bani pentru un cutit, dar un element care nu este de neglijat in alegerea voastra este cum se simte cutitul in mana, daca aveti in oras distribuitori de cutite va recomand sa pierdeti ceva timp pe la ei(asta pentru cei ce vor sa foloseasca cutitul nu si pentru colectionari :))))

2 comentarii:

Unknown spunea...

Puukoo inseamna cutit in finlandeza,nu e o firma care produce cutite.
Primul articol e OK,MULT SUCCES IN CONTINUARE.
DAKUS

unseendamage spunea...

..... ai dreptate, greseala mea, am vrut sa scriu Lapin Puukko, asta e ... am corectat... merci de corectura :)))....