Cutitul!

Useful tool for smart people!
Dangerous tool for stupid people!
(Keep that in mind!)


luni, 8 februarie 2010

Kukri/ Khukuri House - Jungle





Achizitionat/purchase: ianuarie 2010
Cost: undeva pe la 115,00 de lei (+ taxe transport)
Lungime Lama / Blade lenght: 152,00 mm
Lungime Cutit(Deschis)/ Overal lenght: 260,00 mm
Grosime lama/Blade Thikness: 7 mm
Greutate/Weight: - grame
Greutate in teaca/Whole Weight: - grame
Stil Lama/ Blade style: -
Stil/Style: -
Tip Lama/ Blade type: fine edge
Material: Otel din arc de camion
Culoare/Colour: Maro/Braun
Origine/Origin: Nepal
Utilizare/Purpose: outdoor
Lama : Rat Tail
Maner/ Handel: Rosewood / Lemn de trandafir
Teaca/Sheet: Lemn/piele bivol/alama; Wood/Buff/Brass


Fratele meu este mai atras de cutitele mari: macete, kukri(sau khukuri) .... fiecare cu 'nebunia' lui.
De ziua lui a primit un astfel de cutit, originar din Nepal, varianta cea mai mica de 150,00 mm, Kukri Jungle, asa ca l-am rugat sa mi-l dea pentru un review.

... cutitul este din otel de arc de camion ... un singur cutit ... celalalte variante mai au la teaca inca doua cutite mai mici care se numesc karda si chakmak ... se pare ca asta ar fi si varianta oficiala a lui

Partea interesanta:

- lama groasa: 7 mm
- tais bun
- finisaj bunicel mai putin partea de alama care nu ma atrage in mod special
- otel din arc de camion

... un cutit interesant dar nu pe gustul meu ... dar poate cine stie poate pe voi va atrage mai mult ...

Acum sa vorbim un pic de neplacerile 'fizice' ale cutitului:
- forma curbata care nu ma atrage deloc
- manerul mi se pare mic - 87 mm, cel putin pentru palma mea, la alte modele mai mari s-ar putea sa nu fie acceasi problema.
- modelul acesta nu mi se pare ca ar putea fi un cutit pentru outdoor cu care sa poti face tot ce ai nevoie in jurul zonei in care campezi (ma refer ca un cutit helle, gerber, mora ... cu ele poti taia lemne, ciopli, manca s.a.m.d.) - mai ales ca nu are karda si chakmak care probabil vin in completare pentru task-urile outdoor, nu spun ca cu acesta nu poti face treaba asta dar s-ar putea sa fie incomod.


Concluzia:

Un cutit interesant, nu pe gustul meu (chiar deloc), nu l-as folosi pentru outdoor, cel putin nu varianta asta fara karda si chakmak.
Asta e parerea mea ... scuze pentru cei care indragesc acest tip de cutite ...


Oricum am postat mai jos un pic din istoria kukri gasita pe net ... am facut niste selectii .... 'enjoy'



sporuri ...




Piece of History:

Some of the famous knives of the world such as the Bowie Knife, the Stiletto, the Scimitar, the Roman Sword, the Machete and so on have all, at one time or the other , played great historical roles as formidable weapons with men have demonstrated raw power and courage during times of battle. The Kukri, however, outdoes them all! The great romance and the extraordinary accounts of bravery that this knife evokes are legendary.

With its origins going back to ancient times, the Kukri is not only the national knife of Nepal but is also symbolic of the Gurkha soldier, a prized possession with which he has indelibly carved an identity for himself. The awesome cutting edge of the Kukri was first experienced by the British in India who had to face it in the well-documented battles since 1814 while combating the Gorkha army in the western Nepal. Thus was born the legend and the romance. In the Gurkha soldier’s grip, this seemingly small piece of curved steel becomes an incredibly menacing weapon with which he has demonstrated rare feats of bravery while facing the enemy in many battlefields.




None of us knows the fact that how the Kukri was exactly originated and is still a mystery where and who created it. The originated place and date have also been lost in the mists of time. Here are some facts, which prove that it is one of the oldest knives in the world. The blade shape might have descended from the classic Greek sword of Kopis, which is about 2500 years old. The Machira, the calavry sword of the ancient Macedonians which was carried by the troops of Alexander the Great when invaded northwest India in the 4th Century BC and was copied by local black smiths or Kamis. Some knife exports have found similarities in the construction of some Kukri to the crafting method of old Japanese sword. Thus making the Kukri the oldest knife in the history of world.





source: www.khukuriblades.com

5 comentarii:

Anonim spunea...

Scuza -ma, cred ca gresesti putin:
cred ca e destul de bun pentru outdoor, tinand cont de soliditatea lui - chiar daca e mic. Gandeste -te la cei care -l folosesc de sute de ani - in Nepal - ca si cutit utilitar si ca arma de lupta - ai auzit de ghurkas? De eficienta lor in lupta cu arme albe?
E solid - mult mai bun pentru taiat crengi pentru foc, battoning decat ce ai tu - Mora, chinezaria Gerber si Eggen - la care cedeaza manerul - de asta eu am ales modelul Futura de la Helle.
In alta ordine de idei - imi place colectia ta de Victorinox.

Unknown spunea...

As dori sa faci un review despre BayleyKnife, cutitul lui Bear Grylls. Pretul este cam mare dar poate il cumpara cineva si o sa ne impartaseasca experienta.

georgiana89 spunea...

Am mai lasat un comentariu ieri, dar dupa am vazut ca e la un articol scris anul trecut. si nu stiu daca poate fi vazut in alta sectiune decat acolo, asa ca fara a crea vreun disconfort (sper) dau un copy paste aici
"Salut! foarte interesant si util blogul:)
Am nevoie de indrumare spre un magazin de cutite...nu neaparat on-line. Apelez la experienta dumneavoastra, pentru ca eu nu as avea curajul sa ma incumet sa cumpar de oriunde, din cauza scepticismului pe care viata in Romania ti-l ofera. Si aici ma refer la teama de obiecte contrafacute. chiar daca vorbim de Victorinox. Altfel spus mi-e teama sa nu cumpar un brigeag de la o firma, cu renumele aferent, si sa primesc o teapa. Exista si riscul asta? sau produsul va fi insotit de certificat de garantie, inclusiv pentru comenzi on-line? caz in care va solicit si enumerarea catorva site-uri specializare. si magazine.
multumesc si astept cu nerabdare noile postari. Si poate raspunsul"

unseendamage spunea...

Salutare...
Am vazut de ieri comentariul tau dar din pacate nu am reusit sa-ti raspund...
Pe partea de cutite ... poti sa iei teapa si de la o firma cu renume (in general pe astea incearca falsificatorii sa le faca - e lesne de inteles de ce) dar in general poti sa ceri de la magazinul de unde achizitionezi referinte, certificarea calitatii.
Eu in general cand am ales un cutit in prealabil am cautat informatii despre el pe net: review-uri, video youtube, pareri comentarii, bloguri ... si nu prea ai cum sa te tepuiesti cand cumperi cutitul, cand stii despre ce e vorba.
Pe partea cealalta cu recomandatul de magazine e simplu: am cumparat online sau direct din magazine; daca vrei mai trimite un comentariu cu adresa de mail(nu o sa-l public - daca nu vrei) si iti trimit acolo niste adrese de magazine on-line si pot sa-ti spun si alte magazine din Sibiu.

Astept ...
Sporuri ...

Monique spunea...

Va salut, mai este disponibil asta micu' ?
Multumesc!