Cutitul!

Useful tool for smart people!
Dangerous tool for stupid people!
(Keep that in mind!)


joi, 2 septembrie 2010

Cutite cu manere - facute de mine (Selfmade Handel)

Stiti ca am primit un corn de cerb, atunci spuneam sa vina lamele .. si-au venit ... un Lauri carbon 95, otel carbon (Analiza Otelului: Carbon steel: Tempered HRC 59 C-0,81 Mn-0,56 S-0,004 P-0,01 Si 0,35 V-0,161 Cr-0,54 - pentru cei interesati) de 9,5 cm lama asa ca m-am apucat de treaba corn, piele, lemn de visin, piele si iar corn ... dai si munceste ... experienta primului maner de acu o luna si ceva imi spune sa ma grija la imbinari, sa incerc sa-l strang cat mai bine, zis si facut ....... muncesc o zi la el si ma uit seara la rezultat, satisfacator mai putin faptul ca, cutitul pare disproportionat intre lungimea lamei (9,5) si a manerului (13 cm)....... forma era insa foarte interesanta si la palmea mea destul de mare, parea ca se potriveste foarte bine.Revin, si totusi manerul este cam mare in comparatie cu lama, luam masuri, pe la 12.00 noaptea luam decizia, mai taiem din maner, un 10,5 - 11 cm lungimea, mi se pare o dimensiunea mai aproape de adevar. Il tai si cutitul parca prinde o alta forma, mai placuta ochiului .......sta la fel de bine in mana, poate chiar mai bine.

Apoi, interesant, taierea componentelor pentru maner si ansamblarea lor nu dureaza foarte mult 2-3 h, dar dupa incepe distractia, smirgaluirea, asta a adunat ceva ore, destule, in fiecare zi 1h - 2, mai privim si mai intervenim, acum pot sa zic ca este intr-o forma finala in proportie de 90 % fara sa mai punem la socoteala faptul ca trebuie sa mai fac si o teaca .... dar mai revin.In poze apare cu fratele lui mai mic (lama 7,5 cm) dar despre asta va povestesc maine ...

Oricum, sper sa nu fiti prea critici, e al doilea maner pe care il fac ....Mie imi place foarte mult linia de culoare, care se imbina foarte bine intre corn si visin, trecerea e buna de la lemn la corn, ajuta pielea, daca l-as vedea pe un site de cutite sincer l-as cumpara (asta pentru ca mi-au murit laudatorii, parca este o vorba din popor) ....
... aspectul pozitiv din toata povestea asta este ca progresam, de la cum iesise primul maner (ca o unealta veche, vorba unui amic, m-a deranjat, dar m-a si ambitionat) ... deci suntem mai increzatori ...
Sporuri ...

5 comentarii:

Cristian spunea...

Sint superbe, totusi cred ca ar trebui sa treci pe un lemn mai dur, mesteacan sau prun sau chiar si cais uscat bine, dar repet sint superbe.
Cum pot afla cit costa cel mare ?

yety spunea...

Sincer sa fiu si eu l-as cumpara !
Bravo!!!
A iesit super !

Ipu Ninulescu spunea...

Sint tare frumoase, mai ales cel mare deoarece are corn de cerb la ambele parti ale manerului, cel mic nu are la un capat si arata oarecum ciudat.
Ai incercat sa lipesti intre ele cu epoxi bucatile de lemn de corn ? Se imbina mult mai bine si poti pune si cateva rondele de piele de vitel intre ele, dintr-o centura militara veche daca nu ai altceva.
Insa trebuie sa iti spun ca ce zic eu e doar din postura de cumparator si iubitor de cutite si nu de specialist.
Numai bine si sanatate !

Alex spunea...

Frumos! Am si eu vreo 3 lame Lauri care asteapta amner dar nu ma incumet pentru ca as vrea sa pun si eu niste corn de cerb. Iii da o nota aparte. Bravo!

Anonim spunea...

Salut. Acum am dat de blogul tau. Foarte interesant si destul de util. Ce folosesti ca sa lucrezi manerul (adica de la starea bruta la forma dorita). Mersi anticipat.